В Русия наистина има място, където мечките ходят по улиците

Юлиуш Висожински 10 декември 2020 в 16:43 10975 0

Снимка Kronotsky Reserve

Популярното клише, че в Русия мечките ходят по улиците е напълно вярно за няколко села в Камчатка.

В южната част на полуострова е разположен т.нар. Озерновский куст -  това са четири села с общо население малко над 2000 души.

Освен богат на риба, която е основният поминък за местните, районът е пълен и с мечки. В момента в Озерновския куст има около хиляда мечки.

Напоследък те все по-често слизат в селата, разхождат се по улиците, ядат от градините в селските дворове, понякога нападат кучета и хора.

Разбира се, мечките не слизат при хората от добро, а от глад - те просто търсят храна.

Жена от село Озерновский раказа пред сайта "Медуза" как миналата есен по моста към училището дружно вървели мечка и две учителки - мечката отпред, а те тихичко след нея.

Учителките преценили, че щом мечката не се втурва към тях, могат да продължат по пътя си - така и така децата чакали в класната стая.

Ветеринарният лекар Екатерина Берзинс е на мнение, че мечките са просто местен "нюанс": "За нас това е като задръстванията за московчани - знаете, че съществуват, но нищо не може да се направи. И просто се примирявате."

Според официалните данни през 2019 г. в района са застреляни 35 мечки, но неофициалните данни са за около 130 убити животни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови