Лупо Италиано

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Лупо Италиано

Лупо Италиано, известно още като Италиански Вълк, е порода куче, което външно много напомня на истински хищник. Италиански Вълк е сред най-лоялните кучета. То ще зашитава стопанина си с цената на живота си, а освен това е изключително умно и се ползва като работна порода.

История на Лупо Италиано

Лупо Италиано възниква като порода през 1966 г., когато италианският селекционер Марио Меси кръстосва мъжка Немска овчарка с вълчица, която е отгледана от бебе в алпийската провинция Лацио. Тази вълчица е била представителка на подвид вълци, който днес вече се смята за изчезнал.

Родоначалник на породата Лупо Италиано става кутрето Зоро. Кучето от тази порода става бързо любимец на много хора заради невероятните си качества - то е умно, красиво и много лоялно. Силата и бързината Лупо Италиано наследява от вълка, а интелекта и лоялността - от Немската овчарка.

Лупо Италиано е служебно куче, представителите на тази порода се използват за спасяване на хора от лавини и земетресения. Лупо Италиано е известно с бързината, с която открива затрупани хора под сняг или разрушени сгради. Лупо Италиано може да открие изгубени хора и животни. Лупо Италиано може да бъде използвано и като овчарско куче. Развъждането на Лупо Италиано е разрешено само в Италия, за да се избегне комерсиализирането на породата.

Стандарт за Лупо Италиано

Лупо Италиано е силно едро куче с много добре развита мускулатура както на тялото, така и на крайниците. Лупо Италиано излъчва благородство, сила и вродена грация. Гръдният кош на кучетата от породата Лупо Италиано е изключително добре развит, коремът е прибран.

Мъжките кучета Лупо Италиано достигат до 70 см височина и тежат до 32 килограма, женските са високи до 65 см и тежат до 29 килограма. Външно Лупо Италиано много напомня за истински вълк - тялото му е покрито със сравнително къса козина с гъст долен слой.

Муцуната на Лупо Италиано е като на вълк, с черен нос и тъмни устни. Очите на Лупо Италиано са жълти и леко изтеглени нагоре. Ушите на Лупо Италиано са със заострен връх, прави и се отличават с доста голяма дължина. Опашката на кучето е винаги спусната надолу. Козината на Лупо Италиано може да е сива, червеникава, тъмно бежова, допустима е и козина в черен цвят. Допустимо е бяло петно на гърдите при всеки цвят на козината.

Грижи за Лупо Италиано

Лупо Италиано прилича на вълк

Не се изискват много грижи за Лупо Италиано. Идеален вариант за кучето от тази порода е да живее на двор, но трябва да има добре защитена къщичка. Лупо Италиано има нужда от много движение и не е подходящо за отглеждане в апартамент, тъй като има прекалено голям запас от енергия и има нужда постоянно да е в движение.

Кучето се сресва веднъж седмично и не се препоръчва да се къпе повече от веднъж или два пъти в годината, и то ако е замърсило козината си с нещо, което се отстранява трудно. Козината на Лупо Италиано не задържа мръсотия, затова кучетата от тази порода винаги изглеждат чисти.

Обучение на Лупо Италиано

Лупо Италиано е изключително умно куче, което лесно се научава да изпълнява кучешки команди. Въпреки това то може да откаже да изпълни дадена команда, ако сметне, че изпълнението не е необходимо в определен момент. Това свободолюбиво куче зачита авторитета на стопанина си, но въпреки това иска да покаже, че е в състояние и само да взима решения.

Обучението на Лупо Италиано може да се провежда само от добре подготвен човек. Лупо Италиано слуша само този, когото приема за лидер. Методите на обучение, които се базират върху наказания, са напълно неефективно при Лупо Италиано.

Хранене на Лупо Италиано

Лупо Италиано трябва да се храни с много добри храни, за да може тялото му да се развие според стандарта на породата. Мускулатурата на Лупо Италиано също пряко зависи от това с какво се храни. Добре е да храните Лупо Италиано с гранулирани или консервирани храни за кучета от висок клас или с натурални продукти.

Ако решите да храните Лупо Италиано с натурални продукти, над 40 процента от менюто трябва да е съставено от месо, защото тази порода има нужда от голямо количество протеини и аминокиселини, които се съдържат в месото.

Препоръчва се в менюто на Лупо Италиано да има редовно витамини и минерали, ако се храни с натурални продукти, тъй като не може да си ги набави от храната. Не се препоръчва Лупо Италиано да се храни обилно преди активно движение, тъй като може да получи превъртане на стомаха, което може да завърши летално за животното.

Заболявания при Лупо Италиано

Италиански вълк

Това е изключително здраво куче. Но дори и при Лупо Италиано се появяват заболявания. Може да има проблеми със задните крака, след като навърши 4-5 години. Затова се препоръчва в тази възраст Лупо Италиано да се преглежда от време на време от ортопед. Лупо Италиано може да има проблеми с кожата, но те обикновено възникват, ако кучето от тази порода не се храни по правилен начин.

Любопитни факти за Лупо Италиано

Кучетата от породата Лупо Италиано са изключително скъпи - цената им достига до 50 000 евро за кутре. Въпреки че могат да бъдат развъждани само в един лицензиран развъдник, има случаи, в които кучета от породата Лупо Италиано се развъждат от други развъдници и се продават незаконно за около 5000 евро.

Лупо Италиано се привързва силно към семейството, в което живее, и е готово да го защитава с цената на живота си. Лупо Италиано не е агресивно куче, но трудно приема непознати хора и се държи резервирано. При рязко движение от страна на непознат в близост до стопанина Лупо Италиано може да възприеме това като атака и да отвърне с нападение.

Недостатъци на Лупо Италиано

Лупо Италиано е служебно куче и не се препоръчва то да се гледа като домашен любимец. Лупо Италиано има нужда от сутрин до вечер да е заето с изпълнението на задачи, в противен случай може да стане агресивно. Не се препоръчва Лупо Италиано да се използва като пазач, въпреки че има перфектни качества за това. Лупо Италиано е прекалено умно куче, което може да бъде използвано за работа и в никакъв случай не трябва да бъде държано на верига. Това би го превърнало в изключително агресивно животно.

Ако и вие си търсите работно куче, разгледайте нашите обяви за овчарски кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest